FIFA på Sverre og Marcus

Raske reflekser og rask tankegang – det er to viktige egenskaper hvis du skal hevde deg i e-sport.

Brynjar Johansen og TUIL ser etter spilltalenter som de vil utvikle til gode e-sportutøvere som kan hevde seg nasjonalt – og kanskje internasjonalt. De første e-sportlagene til TUIL er allerede i gang.

Nå har dataspillerne/gamerne fått sitt eget e-sportsenter

Kan du tenke deg å bli en bedre spiller i Fifa, Counter-Strike og andre dataspill? Frister det å prøve de råeste spillmaskinene i verden? Da kan du få ønsket ditt oppfylt på TUILs rykende ferske esport-senter.

– Dette er den raskest voksende idretten i verden. Stadig flere barn og unge spiller dataspill, og her kan de gjøre det i et sosialt fellesskap, forteller Brynjar Johansen, som leder TUILs e-sportsenter som åpnet tidligere i høst.

Han ser på gaming eller e-sport som en idrett hvor det trengs ferdigheter og trening.

– De fremste talentene har evne til å tenke raskt, gode reaksjoner og kan tenke taktisk. Det er individuelt fra spill til spill om hva som skal til. De fleste kan bli god i e-sport, det handler om å trene og bruke treningstida riktig.

Store turneringer

E-sport er en stor publikumsidrett, og det arrangeres turneringer i en rekke spill.

– I noen spill spiller man alene, mens i andre spill, for eksempel Counter Strike spiller man i lag på 5. Da må man samarbeide om taktikker og ferdigheter for å vinne. De beste lagene bor, spiser og trener sammen, og spiller 15-30 turneringer i løpet av et år. Det krever også god fysikk for å drive e-sport, forteller Brynjar.

Med økende popularitet og flere publikummere, kommer også sponsorene.

– TV 2 er begynt å sende e-sport, og dermed kan man snakke om tv-rettigheter, reklame på drakter og banen. Det er mange seere på e-sport, både lokalt og via strømming.

Fasinasjonen av å se noen spille dataspill ligner på samme fasinasjon som man kan ha ved å se andre spille fotball. Man ser på kampen, og etterpå går man ut for å spille selv. Det samme er det med e-sport.

– Her finnes det også store profiler, som er like kjent som fotballens Ronaldo og Messi. Turneringene er spennende, og man har for eksempel førstemann til 16 runder, der hver runde varer i 1 minutt. I pausen kan man få se ordentlig grafikk, analyse og intervjuer med spillerne.

Forside 7
TUIL 2 gutta tester Counter Strike

Kan trene på e-sport

Nylig åpnet TUIL dørene for Nord-Norge råeste og best utstyrte e-sportsenter. Her er 12 plasser på datamaskin, seks på Playstation og fire på Nintendo Switch.

- Dette er altså årets nysatsing hos TUIL. Stadig flere idrettslag kobler seg på e-sport, spesielt FIFA, men TUIL satser på alle de populære spillene. Noen mener at e-sport ikke er sport, men det jobbes for å få sporten inn som OL-gren og også del av Norges Idrettsforbund.  

Senteret driftes som et treningssenter, og tilbyr månedlig medlemskap. Da kan man komme og gå som man vil innenfor åpningstidene.

Utvikle gode esport-spillere

TUIL har store ambisjoner for sin esport-satsing.

– Vi ønsker å ha offisielle lag som spiller under TUIL, og på samme måte som TUIL har et A-lag i fotball, vil vi ha et A-lag i for eksempel Fortnite. Vi ønsker å bygge opp e-sportlagene våre til å kunne hevde seg nasjonalt og på sikt internasjonalt, sier Brynjar.

Det målet kan nås ved å sette e-sport og spillerutvikling i system.

– Her på TUIL har vi tilgang til trenere, fysioterapeuter og ernæringsterapeuter. Det er langt bedre å komme hit og spille enn å sitte på gutterommet alene.

E-sportsenteret på TUIL vil også bli brukt som en turneringsarena gjennom året, og den store datasamlingen TGEX skal flytte fra Tromsøhallen til TUIL-hallen. Da vil det sitte 300-400 gamere i hallen.

Brynjar håper mange foreldre (og andre) også kommer innom e-sportsenteret for å ta en kikk. Han understreker at e-sportsatsinga viser at TUIL er opptatt av et Tromsdalen for alle, og å samle mest mulig aktivitet under samme tak.
– Man trenger ikke være e-sportutøver for å komme hit. Vi leter etter og utvikler talenter. Vi har ingen begrensninger på hvilke spill du skal spille. Det arrangeres til og med store turneringer innen Tetris. Poenget er å spille sammen.

Sjekk ut TUIL Esport sin nettside:  TUIL Esport

Fakta: E-sport

  • E-sport er TV- og dataspill i konkurranseform
  • Ekstremt populært i Asia, men vokser fort også i USA og Europa.
  • De mest populære spillene er League of Legends (strategi), Star Craft (strategi), Counter Strike (skytespill) og Fifa (fotball)
Annonse: